Det pratas mycket om adhd idag

Adhd är en funktionsnedsättning

Även om adhd inte är en sjukdom utan en funktionsnedsättning så måste jag göra ett inlägg om det. Det pratas mycket om adhd idag då det är många som inte får den hjälp dom behöver utan måste gå till privatläkare. Hjälp får alla, men det är mycket lång väntetid och därför kan det bli privatläkare istället. Dock är en undersökning hos en privatläkare mycket dyr och går upp till 35.000 kronor.

Det pratas mycket om adhd idag

Det pratas mycket om adhd idag

Du kan göra en undersökning på både ditt barn, men också göra en undersökning på dig själv om du är vuxen. Om du vill göra en undersökning på ditt barn kontaktar du BUP som är barn- och ungdomspsykiatri i din kommun. Är du vuxen och vill kontrollera och undersöka om du har adhd kan du kontakta din vårdcentral för hjälp, eller så kontaktar du en psykiatrisk mottagning i din kommun. Det första besöket innebär intervjuer och lite tester.

Vad är då adhd?

Man förkortar Attention Deficit Hyperactivity Disorder med adhd. Det man kan ha svårt med när man har denna funktionsnedsättning är överaktivitet, att man är impulsiv och har svårt med uppmärksamhet. Det kan vara svårt att koncentrera sig och sitta still en längre stund. Det kan också vara en kombo av alltihopa också.

Har man en funktionsnedsättning så kan man också ha inlärningssvårigheter, dyslexi eller autism. Dom går nästan lite hand i hand. Det finns också hjälp att få med alla nedsättningar beroende på vad du behöver hjälp med.

Eftersom det är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning har detta ingenting att göra med intelligensen överhuvudtaget. Du kan ha en väldigt hög intelligens men ändå ha adhd. Man fungerar på ett annorlunda sätt men i olika nivåer beroende på kombinationen av dom olika besvären man har. Förkortningen för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar förkortas också med NPF.

 

Så här märker du om du eller andra har adhd

Det finns olika sätt man kan se om man har en funktionsnedsättning. Det är inget som man kan se efter fem minuter utan detta får du försöka låta det gå ett tag för att få rätt resultat.

Vid överaktivitet:

  • man kan inte sitta stilla
  • man känner sig rastlös och vill att något ska hända
  • man pratar hela tiden även om andra säger till att man ska vara tyst och lugna ner sig

När man har koncentrationssvårigheter:

  • man har svårt att se en hel film eller sitta stilla och läsa en bok en längre stund
  • man har svårt att läsa hela instruktioner
  • man blir lätt störd i det man gör och kan inte koncentrera sig vidare

Om man är impulsiv:

  • man avbryter andra när dom pratar
  • man tänker inte på hur man beter sig och sitt humör

Behandling

Det finns en del olika mediciner som man kan ta om man får besked om adhd. Det beror lite på hur stark medicin du behöver och vad din läkare ordinerar. Det finns en del andra behandlingar som du kan få hjälp med också för att få så bra dager som möjligt, och hjälp med andra saker också.

Det här inlägget postades i Dignoser. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *