Göra ett eget test för cancer

Det skickas ut självprovtagningar till kvinnor

Alla kvinnor som är mellan 23 och 64 år kallas till sin närmsta gynekologiska avdelning för att ta cellprov. Det är frivilligt att gå på dessa kontroller, men det är också viktigt att gå på dom. Dessa tester görs för att se om en kvinna har fått cellförändringar, för har man det kan man behandla detta i god tid. Väntar man för länge så kan man få livmodershalscancer. Nu finns det en hel del regioner som erbjuder att man kan göra ett eget test för cancer och som kommer hem i brevlådan.

Göra ett eget test för cancer

I kuvertet man får hem så finns det du behöver för att ta ett eget test. Det kommer också med instruktioner med bilder så det är inget svårt. På röret ska ditt personnummer stå så se till att det är rätt innan du gör testet. Du ska inte låta det ligga heller för jag läste på instruktionerna att det är giltigt i sex månader, sen tar det tre månader att få svar på det. Har man någon cellförändring så får man en tid till en barnmorska för att ta ytterligare prov.

Humant papillomvirus

Även om det låter hemskt så är detta HPV virus ganska vanligt och det finns i över tvåhundra olika typer, men det är bara några typer som kan ge cellförändringar. I ovanliga fall kan dessa leda till cancer som till exempel i livmoderhalsen, och andra i vårtor.

Symptom

För det mesta märker man inte att man har fått viruset efter som dom inte ger några specifika symptom. Förutom vårtor som kan uppstå på händer, fötter och i underlivet. Dom virus som kan ge cellförändringar ger inte heller några symptom eller besvär utan upptäcks bara genom testet.

Barn i skolor blir erbjudna att vaccinera sig mot HPV. Det är en spruta vid två eller tre tillfällen. Går man på mellanstadiet så får man två sprutor med ett halvår mellan. Är man äldre än fjorton år så får man tre sprutor, den andra efter två månader och den tredje sex månader efter den första.

Det här inlägget postades i Kvinnosjukdomar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *