Influensa

Vad man bör tänka på efter att ha smittats

När man får influensa kan det vara en utmaning att veta vad man ska göra för att må bättre. Influensa är en virusinfektion som orsakar hög feber, hosta och kroppsvärk. Det är vanligt att man känner sig trött och orkeslös när man har influensa.

För att underlätta tillfrisknandet är det viktigt att man tar hand om sig själv på bästa sätt. Det innebär att man behöver vila mycket och dricka tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning. Det kan också vara bra att ta värktabletter för att lindra smärtan och sänka febern. Om man har svåra symtom eller tillhör en riskgrupp kan det vara nödvändigt att söka läkarvård.

Förståelse för influensa

Vad är influensa

Influensa är en sjukdom som orsakas av influensaviruset. Det sprids genom luften och kan smitta från person till person. Influensa är vanligast under vinterhalvåret och kan drabba personer i alla åldrar.

Influensa kan orsaka allvarliga komplikationer särskilt hos personer med nedsatt immunförsvar, äldre personer och personer med kroniska sjukdomar. Därför är det viktigt att ta influensan på allvar och vidta åtgärder för att minska risken att smittas.

 

Symptom på influensa

Symptomen på influensa kan variera från person till person men vanliga symptom inkluderar feber, huvudvärk, muskelvärk, trötthet, hosta och ont i halsen. En person med influensa kan också uppleva illamående, kräkningar och diarré men det är vanligare hos barn än hos vuxna.

Symptomen på influensa kan vara svåra och pågå i flera dagar eller upp till en vecka. För de flesta personer är influensa självbegränsande och går över av sig själv men det finns vissa åtgärder som kan vidtas för att lindra symptomen och minska risken för komplikationer.

Om en person upplever svåra symptom eller om symptomen inte förbättras efter några dagar ska personen söka medicinsk hjälp. Personer med hög risk för komplikationer bör också söka medicinsk hjälp så snart som möjligt.

Det är viktigt att notera att influensa och förkylning är två olika sjukdomar även om symptomen kan vara liknande. Influensa är vanligtvis mer allvarlig än förkylning och kan orsaka allvarliga komplikationer medan förkylning vanligtvis är självbegränsande och går över av sig själv.

Vad man ska göra när man har fått influensa

När man har fått influensa är det viktigt att ta hand om sig själv för att underlätta tillfrisknandet och undvika att smitta andra. Här följer några tips på vad man ska göra när man har fått influensa.

Vila och återhämtning

En av de viktigaste sakerna man kan göra när man har influensa är att vila och ge kroppen tid att återhämta sig. Det är vanligt att känna sig trött och utmattad under sjukdomsperioden. Det är därför viktigt att man tar det lugnt och undviker att anstränga sig för mycket.

Vätskeintag

Det är viktigt att man dricker tillräckligt med vätska när man har influensa. Febern gör att kroppen förlorar vätska och det kan leda till uttorkning. Det är därför viktigt att man dricker mycket vatten och andra drycker för att hålla kroppen hydrerad. Om man har svårt att dricka tillräckligt med vätska kan man prova att dricka små mängder åt gången eller att dricka drycker som innehåller elektrolyter.

Näringsintag

När man har influensa är det vanligt att man tappar aptiten och inte känner sig sugen på att äta. Trots detta är det viktigt att man försöker äta något för att ge kroppen näring och energi. Försök att äta små måltider och undvik mat som är svårsmält eller som kan irritera magen. Det kan också vara bra att äta mat som innehåller mycket vitaminer och mineraler för att stärka immunförsvaret.

Att ta hand om sig själv när man har influensa kan underlätta tillfrisknandet och minska risken för att smitta andra. Genom att vila, dricka tillräckligt med vätska och äta näringsrik mat kan man hjälpa kroppen att bekämpa sjukdomen.

 

Medicinsk behandling

Influensa är en virussjukdom som oftast går över av sig själv. Det finns dock medicinsk behandling som kan lindra symptomen och förkorta sjukdomstiden.

Receptfria läkemedel

Receptfria läkemedel kan hjälpa till att lindra symptomen vid influensa. Vanliga läkemedel som kan användas är smärtstillande medel som paracetamol och ibuprofen för att lindra feber och huvudvärk. Vid hosta kan hostmedicin användas. Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna på förpackningen och att inte överdosera.

Antivirala läkemedel

Antivirala läkemedel kan användas för att behandla influensa. De fungerar genom att hindra viruset från att föröka sig i kroppen. Dessa läkemedel kan förkorta sjukdomstiden och minska risken för komplikationer. De är dock inte alltid nödvändiga och bör endast användas på läkares ordination.

Det är viktigt att komma ihåg att medicinsk behandling inte alltid är nödvändig vid influensa och att det är viktigt att vila och dricka tillräckligt med vätska för att hjälpa kroppen att bekämpa viruset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *